Mjesečnica vam kasni, a test na trudnoću je negativan?

Što učiniti kada vam kasni mjesečnica te imate simptome trudnoće, a test za trudnoću je negativan?

Postoji li mogućnost trudnoće u ovakvim slučajevima? Zašto vam mjesečnica kasni i što je potrebno napraviti u ovakvoj situaciji? U velikom broju slučajeva se dogodi da su žene trudne premda je test za trudnoću negativan.

Najčešći razlog za negativni test u slučaju kada je žena zaista trudna vezan je za krivo izračunate plodne dane. Prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana. Ukoliko imate redoviti ciklus, mjesečnicu ćete dobiti nakon 28 dana i to brojeći od prvg dana posljednje mjesečnice. Na ovaj način nažalost mnoge žene ne mogu izračunati plodne dane. Većina žena ipak nema savršeno redovit ciklus svakih 28 dana.

Menstrualni ciklus podjeljen je na 2 faze. Prva, odnosno folikularna faza traje od početka mjesečnice do početka ovulacije. Druga ili lutealna faza traje od ovulacije do eventualne trudnoće ili do novog početka mjesečnice.  

Za vrijeme folikularne faze luče se LH i FSH hormoni. Nakon ovulacije povećava se lučenje progesterona i estrogena. Trajanje folikularne faze može jako varirati.

Lutealna faza pak traje najčešće 13 ili 14 dana. Možemo stoga zaključiti da prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana. Međutim, treba znati da bi folikularna faza u tom slučaju trebala trajati 16 umjesto uobičajenih 14 dana. U slučaju da žena nije svijesna ovog pomaka od 2 dana vrlo je moguće da će test na trudnoću napraviti 2 dana ranije nego što bi trebala. Razlika od 2 dana zapravo je razlika između pozitivnog i negativnog testa.

Osim toga vrlo je važno znati kada se događa implantacija. Test nikada neće pokazati da je pozitivan ukoliko nije došlo do implantacije. Premda se humani horionski gonadotropin (HCG) proizvodi od začeća njegova razina u krvi žene nije dovoljno velika sve do trenutka implantacije te će upravo zbog toga test biti negativan.

Vrijeme implantacije varira od žene do žene. Najčešće je riječ o razdoblju od 6 do 12 dana nakon ovulacije. Neke žene primjete lagano krvarenje u razdoblju u kojem se jajna stanica usađuje (implantira) u stijenku maternice.
Osim navedenih razloga postoji i niz drugih koji može uzrokovati kontradikcije. Može biti riječi o razrijeđenom urinu, nevaljalim testovima ili pak o izvanmateričnoj trudnoći. Ukoliko ste uranili s testiranjem na trudnoću testirajte se ponovno za tjedan dana. U slučaju da dobijete negativni odgovor i nakon tjedan dana, a u međuvremenu niste dobili mjesečnicu, obavezno konzultirajte svog lječnika.

Objavljeno 18.12.2012

Vaši komentari

MaMi Intervju

image

Video intervju: Zlata Muck Sušec

Kako joj je "legla" uloga majke, što joj je teško, a što ne te je li popustljiva mama otkriva nam poznata tv i radijska voditeljica Zlata Muck Sušec.

19.01.2015

Pitamo stručnjaka

image

Video intervju: Njega bebine kože

Dr. Ivanu Nolu pitali smo kako njegovati bebinu kožu.

14.01.2015

Mami vježbalica

image

VIDEO: Trudnički mix za razgibavanje trudnica!

Iako ste trudni ne znači da se ne možete dobro razgibati uz Mirnu i našu stručnu trenericu Nanu Milatić

08.07.2013

Anketa

Podržavate li dojenje na javnom mjestu?